Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkullere ve projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen; projeleri gerçekleştirmek veya yatırım yapmak amacıyla kurulabilen; gelirleri kurumlar vergisinden istisna tutulan ve Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen kurumlardır.
Gayrimenkul yatırım ortaklığının amacı, potansiyel getirisi yüksek gayrimenkullere veya gayrimenkul projelerine yatırım yapmaktır. Kendi inşaat işlerini üstlenemez, makine ve ekipman bulunduramaz, proje yürütemezler. Yalnızca başka inşaat şirketlerinin gerçekleştirdikleri projelere finansman sağlayabilirler. Portföyündeki gayrimenkul alım satımlarından kar sağlayan gayrimenkul yatırım ortaklığı, yıl sonunda bu karı ortaklarına kazanç olarak dağıtabilir.
Gayrimenkul yatırım ortaklığı, büyük ölçekli gayrimenkul projelere (AVM, iş merkezi gibi) finansman sağlayarak, ekonomik yetersizliği bulunan şirketlerin kredi çekerek yüklü faiz ödememeleri için ekonomik kolaylık sağlar. Bu sayede ekonomiye büyük ölçüde katkıda bulunurlar.
Yatırımcılar, yatırım yapmayı planladıkları gayrimenkul yatırım ortaklığının sermayesi, yönetim ve finansal yapısı, ortaklığın karlılık durumu, faaliyetleri, yatırımları gibi bilgilerini kamuya açıklanan finansal tablolardan takip etmektedirler.
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisanslı değerleme şirketinden, portföyündeki varlıklar ve hakları ile ilgili değerleme hizmeti almakla yükümlüler.
Değerleme şirketi, yatırım ortaklığının bünyesinde yer alan gayrimenkullerin:
Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde, yeni bir anonim şirketi olarak kurulabileceği gibi; daha önce kurulmuş farklı bir anonim şirketinin esas sözleşmelerini Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemeleri doğrultusunda uygun hale getirerek gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşümü de mümkündür.
Kurul onayından sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na kuruluş ve esas sözleşme için izin başvurusunda bulunulur.
Bakanlığın izni halinde, kuruluşun veya esas sözleşmenin değişikliğine ilişkin genel kurulun kararı doğrultusunda ortaklık sermayesi kullanılarak şirket portföyü oluşturulur.