Taşınır veya taşınmaz mallar üzerindeki bir hakkın, güvence olarak gösterilmesine “teminat” denir. Teminat mektubu ve teminat senedi olarak iki şekilde uygulanır:
Büyük ölçekteki ödemelerde, maddi yetersizlik durumunda bankalara kredi başvurularında bulunmak gerekebilir. Kredi miktarına ve kişinin üzerinde var olan kredi sayısına göre, bankalar tarafından güvence yöntemi olarak teminat istenmesi söz konusu olabilir. Bu durumlarda kişi, borcunu ödeyebileceğini gösteren maddi varlıklarını, bankaya teminat olarak gösterir.
Teminatın karşılığı, maddi varlıklardır. Günümüzde özellikle bankalar, kredi verebilmek için teminat gösterimi talep ederler. Bankalardan talep edilen miktara karşılık, varlıkların değerinin denk oranda olması gerekmektedir. Teminat mektubu, bir malın teslimi; bir işin yapılması ya da bir borcun ödenmesi durumlarının gerçekleşmesine dair belirlenen tutarın karşılığında, ödeneceğine dair taahhüt edilen kredi türüdür. Bu belge, banka, muhatap ve lehtar olacak şekilde, üç taraflı hazırlanır.
Teminat senedi ise, tarafların sözleşme koşullarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak amacıyla güvence yöntemi olarak kullanılan bir belge türüdür. Genellikle iş başvurularında, iş sözleşmelerinde, kiralama işlemlerinde veya alım, satım ve devir iştiraklerinde düzenlenir. Bir teminat senedinin geçerli kabul görmesi için, üzerinde “teminat senedidir” ibaresinin bulunması gerekir. Bunun haricindeki ifadelerin yer alması durumunda, hükümler geçerli değil veya bono senet olarak kabul edilir.
Teminat olarak gösterilebilecek gayrimenkul ve menkul kıymetler, bankalar açısından güvenilir teminatlardır. Bankaların teminat karşılığı bu taşınmazları kabul etmesi işlemine ipotek adı verilir. Ancak öncesinde belirlenen bazı şartlar vardır:
Yalnızca bankalar tarafından talep edilmez. Aynı zamanda ticari sözleşmelerde veya iştiraklerde şahıslar veya kişiler, güvence amacıyla teminat talep edebilirler. Bunlardan biri de şahsi kefalet teminatıdır. Aynı zamanda şahsi kefalet sigortası olarak da geçmektedir.
Kişinin borcunu ödeyememe durumlarında devreye giren bu sigorta, borcu ilgili tarafa ödeyerek, oluşabilecek yükümlülüklerden kişiyi kurtarır. Bu nedenle, özellikle ticari sahalarda oldukça sık kullanılan bir teminat türüdür.
Neler Teminat Olarak Kabul Görür?